fbpx

Hvad er et sitemap

Sitemaps, endnu et mystisk element, som dit website åbenbart skal have. Det har dog en helt særlig og meget vigtig egenskab: Den hjælper søgemaskiner med at finde dit indhold og vise det i søgeresultaterne! Hvis det er vigtigt for dig at blive vist i søgeresultaterne så læs dette for at forstå, hvad sitemaps er, og hvordan de oprettes.

 

Hej! Hos Adtimize udgiver vi løbende artikler, som kan gøre dig klogere på de forskellige aspekter af digital markedsføring. Har du brug for yderligere hjælp? Så kontakt os.

Definitionen: Hvad er et sitemap?

Hvis et sitemap drømte om et navneskifte, så ville det måske være “indeks”. Ligesom et indeks er en oversigt over en bog, så er et sitemap nemlig en oversigt over en hjemmeside. Et sitemap, der også kaldes et XML-sitemap, er en oversigt over alle sider på en hjemmeside, som man gerne vil have Google og andre søgemaskiner til at indeksere, dvs. vise i søgeresultaterne.

Når Google og andre søgemaskiner crawler (gennemgår) en hjemmeside har de desværre ikke uendelig lang tid til at crawle hver side. Derfor kan der være sider, der bliver overset. Du kan nemt undgå at dine guldkorn bliver overset, ved at lave et XML-sitemap. 

Netop sitemaps er en mindre del af teknisk SEO, som er en nødvendighed hvis du ønsker at nå til tops i søgeresultaterne og øge mængden af organisk trafik.

Måske er du endda heldig, at din hjemmeside allerede har et XML-sitemap. Find nemt ud af det ved at bruge Google Chrome browser udvidelse SEOquake

De fleste XML-sitemaps kan desuden findes på URL’en www.ditwebsite.dk/sitemap.xml

Eksempel på XML sitemap for Adtimize.dk

Forskellige typer sitemaps

For at forvirringen er total, så findes der ikke kun XML-sitemaps, men i alt 5 forskellige typer sitemaps: XML, HTML, video, news og billede sitemaps. Men der er ingen grund til at panikke over manglende sitemaps! Et XML-sitemap er nemlig det eneste sitemap, som alle hjemmesider bør have. De andre er valgfrie og måske endda overflødige.

  • XML-sitemap: En fil med en oversigt over alle sider på et website, der hjælper søgemaskiner med at indeksere siderne. Alle hjemmesider bør have et XML-sitemap.
 
  • HTML-sitemap: En landingsside, hvor både søgemaskiner og brugere kan få et overblik over alle sider på en hjemmeside. Denne vil vi komme mere ind på i det følgende.
 
  • Video sitemap: En oversigt over alle hjemmesidens videoer, der bruges til at blive vist i Googles videosøgninger. I dag er video sitemaps dog blevet erstattet af schema markups koder.
 
  • Billede sitemap: En oversigt over alle hjemmesidens billeder, der bruges til at opnå bedre placeringer i Googles billedsøgninger. Dette sitemap giver bl.a. Google oplysninger om billedets lokation, beskrivelse, titel og licens. For WordPress generes denne automatisk via pluginet Yoast SEO.
 
  • News sitemap: En oversigt over alt indhold på en hjemmeside, som man gerne vil have vist i Googles News søgeresultater. Man skal dog søge om optagelse i Google News, for at indholdet kan vises.

Hvordan kommer man overhovedet i gang med at oprette alt dette? Det er heldigvis slet ikke nødvendigt. Det eneste sitemap, som du skal bekymre dig om er et XML-sitemap. Se hvordan denne oprettes i det følgende

Hvordan laver man et sitemap?

Et XML-sitemap er meget vigtigt. Dette understreget af, at mange hjemmeside CMS’er (content management systems) automatisk genererer et. Hvis dette ikke er tilfældet, så er der ofte plugins eller apps, som man nemt kan installere for at oprette et.

Lav et sitemap i WordPress eller PrestaShop

For at oprette et XML-sitemap til WordPress (W) eller PrestaShop (P) er det nemmest at installere et eksternt plugin/modul.

Yoast

For WordPress: Installer det gratis plugin Yoast SEO.

1. Vælg “Plugins” i menuen → Klik “Tilføj nyt”

2. Søg efter “Yoast SEO”.

3. Klik “installer” og derefter “Aktiver”.

4. Vælg “SEO” i menuen → Generelt → Funktioner → Slå XML-sitemap til.

5. Under “Yoast SEO” i menupunktet “Visning af søgeresultatet” kan man vælge hvad, der skal indekseres.

For Prestashop: Installer et nyt modul.

1. Vælg “Moduler” i menuen.

2. Søg efter “Google Sitemap”

3. Klik “Installer”.

4. Klik “Konfigurer” for at vælge hvad, der skal indekseres.

Lav et sitemap i Shopify, Wix og Squarespace

Hvis du bruger Shopify, Wix eller Squarespace, så er du en af de heldige!

Disse CMS’er opretter nemlig automatisk XML-sitemaps. I Wix og Squarespace kan du desuden også vælge hvilke sider, der skal inkluderes i dit sitemap under “SEO” indstillingerne. I Shopify kan man dog ikke styre dette, uden kodning.

Shopify

Må du trist erkende, at dit CMS ikke er et af disse?

Det er heldigvis ikke så slemt, som det lyder. Mange andre CMS’er opretter også automatisk et sitemap, eller genererer det via eksterne plugins. Desuden kan online sitemap generators også bruges til at oprette det.

Lav et sitemap med en sitemap generator

Hvis du skal oprette et sitemap manuelt, kan du bruge en sitemap generator. Der findes flere forskellige, herunder XML-sitemaps.com, der er gratis for hjemmeside med op til 500 sider.

Når dit sitemap er oprettet, kan du endelig ånde lettet op! Vi er dog ikke helt færdige. Det skal selvfølgelig stadig sendes til Google!

Indsend dit XML-sitemap i Google Search Console

Man indsender sit sitemap til Google, via Google Search Console, for at Google nemt og hurtigt kan crawle det, og for at finde fejl på sin hjemmeside. Det gør du sådan her:

Indsendelse af sitemap til Google:

  1. I Google Search Console, vælg menupunktet “Indeks”.

  2. Indtast hele url’en for dit sitemap, f.eks. https://ditsite.dk/sitemap_index.xml

  3. Klik “Send”.

Herefter vil Google (forhåbentlig) hurtigt crawle dit sitemap og finde eventuelle fejl. Klik på dit uploadede sitemap i Google Search Console og derefter på “Se indeksdækningen” for at få oplysninger om fejl.

Hvad er et HTML-sitemap?

Som nævnt kan man også oprette et HTML-sitemap. Et HTML-sitemap er en side, der på en overskuelig måde viser et overblik over alle sider på hjemmesiden. Helt simpelt kan det laves ved at oprette en side med almindelige interne links til alle andre sider, hvorefter linkes til dette HTML sitemap placeres i hjemmesidens footer.

Denne type af side kan både være en hjælp for Google og brugere. Det lyder super smart! Det var det også engang. I dag er den dog overflødig, hvis man har et XML-sitemap og en god navigation. Der er dog ingen grund til at slette et HTML-sitemap, hvis du allerede har et.

Hvis din hjemmesides navigation derimod ikke er overskuelig, så er det en god idé at oprette et HTML-sitemap så hurtigt som muligt. Det kan hjælpe med at få gode placeringer i søgeresultatet, men det ændrer ikke på, at navigationen skal forbedres. På samme måde kan du overveje om dine sider er ordentlig opsat med korrekt brug af H-tags (overskrifter). Også denne del kan hjælpe både besøgende, men også søgemaskiner med at forstå din sides indhold.

For hjælp til at oprette et sitemap

Skal du bruge hjælp til oprettelse af dit sitemap, eller vil du være sikker på, at alle dine produkter, artikler og sider indekseret? Vi er et erfarent SEO bureau i København, hvorfor vi med garanti kan hjælpe! kontakt os på tlf. 70 84 89 73 eller info@adtimize.dk. 

Læs flere indlæg her under