Forbedr din ROAS med Long-tail søgeord
Hvis du arbejder med et beskedent budget, har du med garanti oplevet, at store dele af dit annoncebudget ædes op af generiske søgeord, der aldrig rigtigt fører til konverteringer. Ved at fokusere på længere og mere specifikke søgeord kan du:
Efter at have læst dette indlæg vil du ikke alene vide, hvad long-tail søgeord er – du vil også selv være i stand til at finde dem, og øge effektiviteten af både dine annoncer og din SEO-strategi!
Men hvordan kommer du i gang med long-tail søgeord, og hvad er det egentlig? Lad os starte med at fastlægge dét.
Long-tail søgeord er, kort fortalt, søgeord, som har færre gennemsnitlige månedlige søgninger (volumen) end mere traditionelle, generiske søgeord. Typisk fordi de er meget specifikke. Som en tommelfingerregel vil de ofte bestå af to, tre eller flere ord.
Long-tail søgeord er typisk betydeligt lettere at rangere på end mere generiske søgeord – og det gælder både på Google Ads og på SEO. Hvis din hjemmeside er ny, eller du arbejder i et konkurrencepræget marked, hvor du ikke har budget til at ‘bide skeer’ med de allerstørste, vil det som regel tage flere års hårdt arbejde at rangere organisk på traditionelle søgeord som “restaurant” eller “sko”, der begge er to søgeord med en høj søgevolumen med meget konkurrence.
Lad os kigge på nogle søgeord der er lettere at rangere og annoncere på.
Ved at fokusere på søgeord med lavere volumen og konkurrence – eksempelvis “Restaurant København” eller “Herresko i størrelse 44” – er det altså langt lettere at komme øverst i søgeresultaterne.
Google er på alle måder i stand til at forstå relaterede ord, så variationer af førnævnte vil stadig fungere uanset, om du søger “Restaurant I København” eller “Størrelse 45 Herresko”.
Long-tail søgeord har deres navn fra en graf med Googles søgeresultater, hvor de, som vist forneden, har en stigende søgevolumen på Y-aksen, og en stigende konverteringsrate på X-aksen. Den fortsætter principielt uendeligt, hvorfor grafen får en lang hale.
Årsagen er, at du ved at annoncere og fokusere på long-tail søgeord i stedet for almindelige, generiske søgeord, kan tiltrække besøgende som er interesseret i din side, produkt eller service af flere årsager:
Google Ads Keyword Planner
Google Ads Keyword Planner hedder "Søgeordsplanlægning" på dansk. På din Google Ads konto vil søgeordsplanlæggeren byde dig med to muligheder: “Find frem til nye søgeord” og “Få data om søgevolumen og prognoser”.
Med disse funktioner kan du få vigtige indsigter i forskellige søgetermer og se estimeret volumen af klik og visninger, hvis du annoncerede på disse søgeord.
Når du bruger søgeordsplanlæggeren, kan du søge på ord og brands, udfylde et domæne som filter og tilføje yderligere filtre for en endnu mere målrettet søgning efter long-tail søgeord.
Herefter vil værktøjet producere en liste med mulige søgeord og ligeledes fortælle om søgeordets konkurrence på netop Google Ads, samt et estimat for søgeordets klikpris. Selv hvis du ikke annoncerer på Google Ads, kan det give dig en god idé om, hvor mange penge rangeringen på et søgeord er værd – samt hvor svært det vil være at rangere organisk på hvert søgeord.
Jeg mener, at Googles Søgeordsplanlægger er det bedste sted at starte, mens der er mange andre hjælpsomme værktøjer derude til samme formål.
Dynamiske Søgeannoncer (DSA)
Er en annoncetype i Google Ads, hvor Google automatisk målretter dine annoncer mod de søgende på baggrund af en gennemgang, eller crawling, af enten hele din hjemmeside eller bestemte landingssider. Disse kan alene spare dig en masse tid i håndteringen af din Google Ads konto og øge trafikken til din hjemmeside. Men det smarte består i, at du selv kan gennemgå søgetermsrapporten og se, hvad dine besøgende rent faktisk har søgt på!
Googles “autoudførsel”
Når du påbegynder en søgning på Google, vil den automatisk lave en lang liste med termer, som folk søger på. Ved at tilføje flere ord til søgningen vil denne funktion give flere muligheder for long-tail søgeord. Hvis du eksempelvis leder efter long-tail søgeord til den omtalte skoforretning, kunne du skrive noget i stil med “Sorte sko til” og få følgende liste frem.
Googles “Søgninger relateret til …”
Er også et ganske udmærket sted at starte. Prøv at søge på et af dine long-tail søgeord og se hvilke relaterede søgninger Google foreslår nederst på siden. Hvis du, for eksempel, søgte på “Herresko til fest”, kan følgende komme frem:
Hvert af disse links vil foretage en ny søgning, som vil komme frem med endnu flere nye relaterede søgninger. På denne måde kan du altså på kort tid få en lang liste af potentielle long-tail søgeord, som kan tilpasses til netop din forretning.
At finde søgeordene svarer til at være færdig med første halvleg – vi er slet ikke færdige endnu. Når søgeordene er fundet, skal de selvfølgelig også bruges på den rigtige måde – uanset om de anvendes i SEO- eller SEM-regi.
Derfor er det vigtigt, at du i Google Ads bl.a:
Derudover skal du i SEO-verdenen:
Selvom Long-tail søgeord ikke er alting i hverken SEO- eller Google Ads-verdenen, så er de stadig en væsentlig del af en god strategi. Hvis du ikke har haft succes med traditionelle søgeord, eller har brugt hele dit annoncebudget på generiske søgeord, så prøv at skifte fokus til long-tail søgeord i stedet. Når først du har fundet søgeord, der virker for dig, kan du se en stigning i både din organiske rangering og afkastet af dine Google annoncer.